European Media Partner

3 vragen aan… Tijn Greve en Marius Menkveld Oprichter en Associate partner van Greve Vastgoedfinanciering

We hebben in ons land een flink tekort aan woningen en in de oplossing van dat probleem spelen particuliere beleggers een belangrijke rol. Echter, het wordt voor hen steeds lastiger om de financiering voor hun panden rond te krijgen.

Hoe gaat het financieren van vastgoed voor beleggers normaal gesproken in zijn werk?

 “Vroeger ging je naar de bank voor een lening, maar zij zijn nu niet meer in de markt voor commercieel vastgoed. Dat heeft te maken met de steeds zwaarder wordende BASEL regelgeving voor banken. Banken moeten nu hun eigen vermogen flink gaan versterken ten koste van de rendabiliteit, en het laten vallen van vastgoedfinanciering is voor hen de snelste manier om de balans op orde te krijgen. Als je nu een financiering wilt om vastgoed aan te kopen, moet je daarvoor, afhankelijk van je plannen, aankloppen bij een specifieke financier voor vastgoed.”


Welke gevolgen heeft dat voor de investeerder?

“Vastgoedfinanciering is hierdoor behoorlijk versnipperd en dat maakt het voor de vastgoedbeleggers en -investeerders minder eenvoudig om de juiste financier te vinden. Partijen die zich sec richten op bijvoorbeeld beleggingsfinanciering voor de lange termijn, financiering voor woningen in het buitenland, voor overbrugging of voor vastgoedtransformatie stellen allemaal andere eisen aan de belegger. Het is voor hen heel lastig om nu nog door de bomen het bos te kunnen zien.”


Hoe kunnen we daarmee omgaan?

“Het beste is om een expert op het gebied van vastgoedfinanciering in de arm te nemen. Zij kunnen je helpen om te achterhalen welke wensen je hebt en hoe je dat aan wilt vliegen en kunnen je vervolgens helpen daar de passende financiering bij te vinden, wat de wensen ook zijn. Zij kijken niet naar de hordes, maar juist naar de mogelijkheden. Ook zijn er financiers die voor de particulier niet bereikbaar zijn, maar wel voor de professionele partijen. En dat is heel belangrijk, want er is een enorm tekort aan woningen in ons land dat mede zou kunnen worden opgelost met de hulp van particuliere beleggers. Met name de ontwikkelaars binnen die groep zorgen ervoor dat leegstaande panden kunnen worden omgetoverd tot prachtige woningen. En dat is hard nodig.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles