European Media Partner

Effect van de energietransitie op de keuze van uw haard

Wie wil er eigenlijk niet genieten van een royaal en sfeervol haardvuur in huis? Zeker nu het buiten kouder wordt. Je zou het misschien niet verwachten, maar juist tegenwoordig zijn er prima oplossingen, die rekening houden met de hedendaagse vragen rond het bezit van een haard.

Natuurlijk zijn er de nodige ontwikkelingen om rekening mee te houden: moderne woningen zijn immers al goed geïsoleerd en voorzien van een goed klimaatsysteem. Een schoorsteen ontbreekt steeds vaker, en een vaste gasaansluiting ook. En we zijn ons bewust van verantwoord energiegebruik en willen geen overlast voor onze omgeving veroorzaken. Is er dan nog wel wat te kiezen? Ja, en sinds kort verrassend veel zelfs! 


Om te beginnen is een inbouwhaard op gas vrijwel geurloos, onderhoudsarm en zijn de betere voorzien van een gunstig energielabel. Geen discussies over overmatige fijnstof bijvoorbeeld. Echter, er zijn maar weinig gas-haardenbouwers die écht de kunst verstaan om, vanwege de geringe warmtebehoefte in moderne huizen, ook bij láge vlammen een mooi en rijk vuurbeeld te laten zien. Vooraanstaande haarden maken zelfs gebruik van ondersteunende gloedbed-verlichting die werkt op LED’s zodat de vlammen lager kunnen blijven. Echt zaken om op te letten dus, als je voor een gashaard gaat. 


Voor wie een gashaard wil en niet afhankelijk wil zijn van een vaste gasaansluiting bieden enkele haardenbouwers de mogelijkheid om je gashaard nu of straks te laten bouwen naar milieuvriendelijk biopropaan. Maar pas op: bij sommige merken is dat een ingrijpende en kostbare zaak.


Wil je heel graag een ‘full size’ inbouwhaard maar wil of kun je écht niets met gas, hout, pellets, haardwarmte of een schoorsteen? Zelfs dán is er een oplossing, met waternevel! 


Een unieke ontwikkeling;
want door een slimme combinatie van opstijgende koude waternevel en energiezuinig LED licht kijk je in deze haard naar een verbluffend echt, driedimensionaal vuurbeeld. 


De voordelen: geen geur, geen schadelijke uitstoot en een energieverbruik vergelijkbaar met slimme kamerverlichting en enkele liter kraanwater per dag. 


Dat een ‘waternevel’-haard geen warmte afgeeft is tegenwoordig niet echt een gemis, al kun je er een ingebouwde bij-verwarming bij bestellen. Bovendien is deze Nederlandse haard praktisch overal te installeren; óók als vervanging van bestaande gas- of houthaarden.


Wat voor de haardenliefhebbers onder ons voorál telt: wie een mooie haard in huis wil én verantwoord wil genieten heeft volop keus, zolang je maar weet waar je op moet letten! 


Delen

Journalist

Related articles