European Media Partner

‘Marketing campagnes die luisteren?!’

De wereld van communicatie is veranderd. Waar vroeger een klant uit zichzelf op een website terecht kwam moet je vandaag de dag klanten op andere manieren bereiken en bedienen. 

“Veel partijen zenden nog steeds heel veel naar hun klanten, maar vandaag de dag moet je juist luisteren”, vertelt Jeroen Kok, business developer bij Mobile Water. “De conversatie aangaan met de klant, middels bijvoorbeeld chatbots, stelt je in staat om de juiste vragen te stellen en daarmee echt naar de klant te luisteren. 


De campagnes en klantervaringen worden steeds prettiger en slimmer door AI in combinatie met interactief design. Zo ontstaan conversational marketing campagnes, waar in feite direct wordt ‘geluisterd naar de input van de klant’ waardoor de campagne steeds relevanter wordt. Met als resultaat dat de klant beter geholpen wordt en de aandacht langer wordt vastgehouden. Zo til je de klanttevredenheid van je product of dienst naar een hoger niveau.”


Conversational marketing luistert naar klanten om deze beter te leren kennen. Kok: “Messaging speelt daarbij een belangrijke rol. Zo kun je tegenwoordig met sms campagnes ook direct in dialoog met je klant komen. Het voordeel van sms is de hoge attentiewaarde en het vernieuwende is dat je direct kunt reageren. Zo kun je jouw verhaal gelaagd vertellen, service verlenen en luisteren.” 


Als goed voorbeeld ontvingen klanten van Vodafone die hun abonnement mochten verlengen een sms waarin ze heel eenvoudig konden aangeven of er interesse was in ‘een goede verlengdeal’. Afhankelijk van de antwoorden werd direct een passende reactie gegeven met een vervolgvraag en eventueel een persoonlijk aanbod. De campagne had een open ratio van meer dan 67 procent, dus een zeer hoge attentiewaarde en 16 procent van de mensen ging ook daadwerkelijk de interactie aan en 90 procent daarom doorliep de gehele flow. “Direct één op één communiceren met je klanten door goed naar hen te luisteren zorgt ervoor dat je in staat bent om je te onderscheiden, je aanbod aan te passen, en het allerbelangrijkste: je kunt je klant optimaal van dienst zijn.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles