European Media Partner
Petra Roos LEVENSSTIJL

‘Nalatenschap vastleggen geeft rust; voor mijzelf en voor mijn familie’

Wanneer iemand overlijdt en de familie moet gaan nadenken over het nalatenschap kan dit leiden tot veel zorgen en emoties. 

“Dat was voor mij één van de redenen om mijn nalatenschap nu al vast te laten leggen”, vertelt Petra Roos. “Ik ben jarenlang werkzaam geweest als maatschappelijk werkster, dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Echter, heb ik daar ook van dichtbij meegemaakt dat bij overlijden de kinderen veelal worden belast met de nalatenschap. Daarnaast hebben wij en onze kinderen het goed en willen graag anderen hier ook in laten delen.”


De belangrijkste dingen in het leven zijn liefde en verbinding, gaat Petra verder. “In wat voor vorm, dat is voor iedereen anders. Maar ik wilde absoluut niet dat ik onze kinderen, die van mijn man en van mij, zou belasten met de nalatenschap bij ons overlijden. Op eigen initiatief ben ik toen op zoek gegaan naar een geschikte organisatie die de nalatenschap voor ons zou kunnen vastleggen. En uiteindelijk ben ik zo bij het Leger des Heils gekomen, een prettige organisatie, zonder aanzien des persoons. Als ik de verhalen hoor en lees over de mensen die bijvoorbeeld een verslaving hebben of dakloos zijn geworden, dan voel ik heel erg met hen mee. Het is veel van hen overkomen en dan denk ik: dat had mij ook kunnen gebeuren. Iedereen kan in een situatie terecht komen waarin je hulp van een ander nodig hebt. Het Leger des Heils is er voor deze mensen. Bovendien heeft het naar mijn weten geen managers met topsalarissen of grote interne conflicten gekend wat voor mij erg belangrijk was. Na contact te hebben opgenomen met de organisatie kreeg ik de speciale afdeling aan de telefoon die de nalatenschappen regelt en al snel werd daarna door de organisatie een contactpersoon aan ons gekoppeld. Die is toen bij ons thuis geweest om het een en ander te bespreken en op papier te zetten.”


Vlak nadat de nalatenschap was vastgelegd werd de man van mevrouw Roos levensbedreigend ziek. “In een flits ging mijn man van gezond naar heel erg ziek. Gelukkig is hij er helemaal bovenop gekomen, maar ik had er in die emotionele periode niet aan moeten denken om dan ook nog een eventueel nalatenschap te moeten regelen. In die periode heb ik regelmatig een bericht mogen ontvangen van de organisatie met de vraag hoe het met mijn man en mij ging. Een prachtig gebaar wat het contact goed weergeeft, belangstellend, maar niet opdringerig.”


Ongeveer twee keer per jaar is er contact over het testament. Mogen er in de tussentijd bijvoorbeeld veranderingen zijn opgetreden, dan kan dat in overleg in de nalatenschap worden aangepast. “Te allen tijde kun je wijzigingen doorvoeren en ook wat je in de nalatenschap laat opnemen bepaal je helemaal zelf. Persoonlijk hebben wij ongeveer één keer per jaar contact met onze contactpersoon. We checken of alles dan nog up-to-date is en de vragen die we het gehele jaar verzamelen schrijven we op en stellen we op het moment dat onze contactpersoon komt.” Het contact is zuiver, zakelijk en zeer prettig.


“Het doet mij goed te weten dat een deel van de nalatenschap gaat naar een instantie die wij een zeer warm hart toedragen”, besluit Roos. “Wij komen niets tekort en daarom is het goed om te delen met anderen die het minder hebben. Op zoveel mogelijk vlakken zorg voor elkaar dragen is voor ons heel belangrijk. Om eventuele nare situaties te voorkomen en om wat meer voor een ander te zorgen is het fijn een organisatie in vertrouwen te kunnen nemen die professioneel en zuiver de nalatenschap regelt. Dat zorgt voor een gerust en heel opgelucht gevoel en dat gun ik iedereen.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles