European Media Partner

Vuurwerk en huisdieren

De tijd gaat snel. We zijn ondertussen weer aan het aftellen voor de jaarwisseling. 31 december staat traditiegetrouw in het teken van oliebollen, appelflappen, een glaasje champagne en natuurlijk vuurwerk. Veel mensen vinden een beetje geknal met oud en nieuw bijzonder feestelijk. Wij wel, maar huisdieren zeker niet. Voor sommige honden en katten is het zelfs een regelrechte nachtmerrie.

Huisdieren en vuurwerk is nu niet bepaald de meest gelukkige combinatie. Baasjes van honden en katten weten dat maar al te goed. Als de eerste knallen zijn te horen, verstoppen ze zich in huis – in de kast bij wijze van spreken – maken ze zich klein of doen hun behoefte in huis. Niet iedere viervoeter is even schrikachtig, maar honden- en kattenbezitters weten de signalen van (over-)gevoeligheid bij hun viervoeters duidelijk te herkennen. Ook al door het jaar heen, bij bijvoorbeeld onweer of een dichtslaande deur. In huis plassen, een kat die aan het tapijt krabt of een hond die extra blaft. Dat zijn duidelijke waarschuwingstekens.


Dus, in de wetenschap dat de jaarwisseling onherroepelijk gepaard gaat met vuurwerk en geknal, wat dan? Hoe bereid je viervoeters daarop voor? Wat absoluut een bijdrage levert is een natuurlijk voedingssupplement met alpha-casozepine, een melkeiwit wat voor een ontspannen gevoel zorgt, zonder je dier te versuffen. Denk maar aan ontspannen pups of kittens die net hebben gedronken bij hun moeder.


Het voedingssupplement zorg ervoor dat een hond of kat zich geleidelijk aan ontspant, waardoor die beter kan omgaan met stressvolle situaties zoals vuurwerk. Zowel dierenartsen, gedragsdeskundigen als huisdiereigenaren zelf zijn overtuigd dat het een waardevolle ondersteuning biedt.


Naast deze oplossing bestaat er tevens nog de mogelijkheid tot een geluidstraining. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien wat onwerkelijk, maar het is overtuigend bewezen dat geluidstraining honden en katten leert om te gaan met harde geluiden zoals vuurwerkknallen. De aanpak bestaat eruit dat de viervoeter op een gecontroleerde manier wordt blootgesteld aan harde geluiden. Zo wordt de hond of kat op termijn minder gevoelig voor zulke harde volumes. Een dergelijke training vergt echter wel voldoende voorbereiding. Het is niet een kwestie van een knop om. Het dier moet langzaam kunnen wennen. Bij sommige dieren duurt dat slechts enkele weken, maar bij angstige dieren kan dat zelfs enkele maanden in beslag nemen.


Het is niet nodig om voor die training een school, instituut of iets dergelijks te bezoeken. De My Happy Pet geluidstraining kan thuis worden afgespeeld. De training bestaat uit drie audiofragmenten. Het is daarbij raadzaam om het toestel waarmee de fragmenten worden afgespeeld aan de sluiten op luidsprekers waarvan het volume zelf valt in te stellen. De audiofragmenten, waaronder met vuurwerk, lopen vervolgens op in stijgend volume. 


Voor wie nog wat handige tips kan gebruiken om zich voor te bereiden geven we er nog een aantal mee. Zo stemmen honden hun gedrag deels af op hun baasjes. Het is dus raadzaam om als mens niet te reageren op knallen. Zo geeft de hondenbezitter aan dat er geen gevaar dreigt en dat de viervoeter zich dus veilig mag voelen. Verder is belangrijk om het huisdier te steunen, maar doe dat vooral door er gewoon te zijn.


Wat ook erg kan helpen, is het bij de hand hebben van enkele snoepjes of favoriete speeltjes. Zodra de hond tekenen van onrust begint te vertonen, is hij daarmee te troosten. Dat geldt in feite ook voor de kat. Die is immers ook te troosten met snoepjes. 


Het is ook belangrijk om een veilige plek te creëren. Wat voor katten geldt, geldt eigenlijk ook voor honden. Als het beestje geen eigen plekje heeft waar hij zich ongestoord kan terugtrekken, is het verstandig om er toch eentje voor hem in te richten. Liefst niet op oudejaarsavond, maar al een paar weken van tevoren. Zo’n verstopplekje kan zo eenvoudig zijn als een halfopenstaande kast met een dekentje onderin, of een bench met een doek erover.

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles